Kulinarna majówka

0

Pogoda sprzyja wypoczynkowi podczas tegorocznej majówki. Do czerwoności rozgrzewają się grille, długie kolejki ustawiają się w cukierniach i lodziarniach, tonami szkła zasypywane są warszawskie bulwary. Domatorzy też mogą sobie poszaleć. Oto moja kulinarna propozycja na majówkę.

Śniadanie syte, ale z odrobiną szaleństwa w stylu włoskim:
ser marcarpone z pesto pomidorowym i ostrą papryką zawinięte w parmeńską szynkę prosciutto, jajka ugotowane na półtwardo, pomidorki cherry, rukola i truskawki.

Obiad w stylu klasycznym:
pieczona polędwica wieprzowa marynowana w czosnku, sosie sojowym, pieprzu, ostrej papryce, cynamonie i kolendrze, ziemniaki z koperkiem oraz grillowana papryka (cząstki papryki piec w piekarniku ok. 15 min z funkcją grill, obrać ze skórki, pokroić i przyprawić oliwą z pestek winogrona i tymiankiem).

Delikatna kolacja:

tatar z łososia norweskiego z żółtkiem, czerwoną cebulką i ogórkiem kiszonym lub korniszonym.

I jeszcze najważniejsza kwestia, przygotowując każdą potrawę dodajcie szczyptę miłości i własnej inwencji. Jako uzupełnienie proponuję dobry humor (bez sięgania po kieliszek).

Życzę Wam cudownej majówki, bez względu jak ją spędzacie – w domowym zaciszu, w podróży, czy na spotkaniach z przyjaciółmi. Dobrej zabawy i wypoczynku!

Comments

comments

Przekaż dalej

O autorze

Piszę od dawna i robię to z coraz większą przyjemnością. Ukończyłam ekonomię, ale życie pokierowało moją drogę zawodową w stronę dziennikarstwa, zarówno prasowego, jak i radiowego. Stanowi ono cały mój dorobek. Przez długi czas czułam się w tym zawodzie amatorką. Dzisiaj wiem, że to moje powołanie. Spełniam się pisząc na swoim blogu.

Dodaj komentarz