Szybki obiad z włoską nutą

0

Oryginalny obiad we włoskim stylu bez makaronu w 15 minut? Tak, ta propozycja jest wynikiem rozpaczy kulinarnej, jaka dopadła mnie pewnego dnia. Znacie te momenty, kiedy otwieracie lodówkę i próbujecie coś skomponować na bazie nielicznych składników. I tak powstał kurczak z pesto, suszonymi pomidorami i bazylią.

To danie można naprędce przygotować w tygodniu. Będzie też ciekawą propozycją na kolację dla gości. Z dodatkiem brązowego ryżu może byś podane osobom chorym na cukrzycę, a z dodatkiem kaszy jaglanej dla osób chorujących na celiakię czyli nietolerującym glutenu. Takie niuanse warto rozważyć, zwłaszcza kiedy zapraszamy gości. Unikniemy wówczas niezręcznej sytuacji wynikającej z faktu, że ktoś uczulony lub będący na diecie będzie siedział głodny.

Niestety, alergie pokarmowe dotykają coraz większej grupy ludzi i wielkim ukłonem w stronę gości będzie uwzględnienie tych kwestii podczas planowania menu. Oczywiście dotyczy to również dzieci. Organizując na przykład imprezę urodzinową trzeba wziąć pod uwagę nietolerancję pokarmową u niektórych dzieci. Uświadomiłam to sobie, kiedy jedna z moich koleżanek, mająca syna z celiakią, ubolewała jak chłopiec na takich spotkaniach męczy się, nie mogąc spróbować urodzinowego tortu. Ona sama zawsze przygotowuje na takie okazje dwa torty: dla dzieci zdrowych i uczulonych.

Wracamy do naszego błyskawicznego obiadu.

Składniki:
– pierś z kurczaka
– pesto czerwone
– kilka suszonych pomidorów
– przyprawy: bazylia, oregano, pieprz grubo mielony, ewentualnie ostra papryka.

  1. Jeżeli ma być zdrowo, to podgrzewamy bez tłuszczu garnek o grubym dnie i układamy pokrojoną w plastry pierś z kurczaka. Po dwóch minutach kurczak łatwo odchodzi od dna i obracamy na drugą stronę.
  2. Kiedy pierś z kurczaka zmieni kolor z różowego na biały, dodajemy 4 łyżeczki czerwonego pesto, wrzucamy kilka pomidorów suszonych z zalewy lub suchych. Posypujemy oregano, bazylią, pieprzem i papryką. Dusimy pod przykryciem około 15 minut. Jeśli będzie za gęste, dodajemy odrobinę przegotowanej wody. I już!
  3. Danie można podawać z pieczywem, ryżem, albo pieczonymi ziemniakami. Ziemniaki, jak na zdjęciu poniżej, należy wyszorować, oczyścić z oczek, nie obierać, pokroić w cząstki, wymieszać z olejem rzepakowym oraz przyprawami: solą, papryką ostrą i rozmarynem. Piec w 180 stopniach około godziny. Smacznego!

Comments

comments

Przekaż dalej

O autorze

Piszę od dawna i robię to z coraz większą przyjemnością. Ukończyłam ekonomię, ale życie pokierowało moją drogę zawodową w stronę dziennikarstwa, zarówno prasowego, jak i radiowego. Stanowi ono cały mój dorobek. Przez długi czas czułam się w tym zawodzie amatorką. Dzisiaj wiem, że to moje powołanie. Spełniam się pisząc na swoim blogu.

Dodaj komentarz