Wielkanoc – dekoracja z owsa

0

Za kilka dni Wielkanoc. To dużo i mało czasu na świąteczne przygotowania. Jeżeli planujecie dekorację z zielonego owsa, warto pomyśleć o tym właśnie teraz. Kiedy zasiać owies, aby ozdobił nasz stół wielkanocny?

IMG_20150405_183407Już teraz warto przygotować już ładną, kolorową doniczkę oraz woreczek ziemi. Trzeba kupić też najważniejszy produkt, czyli ziarna owsa. Można je nabyć w sklepach ogrodniczych, polecam w Warszawie sklep PGR Bródno przy ul. św. Wincentego na Targówku. Mieszkam nieopodal i bardzo lubię to miejsce. Możecie się tam zaopatrzyć we wszystkie akcesoria ogrodnicze typu narzędzia, folie, doniczki, a także kwiaty ogrodowe i domowe. Jest też stoisko z nasionami i cebulkami kwiatów. Wystarczy kupić 5-10 dkg ziarna, aby wystarczyło na piękną dekorację.

Ozdoba z owsa – sześć kroków

1. Przygotuj ładną doniczkę, ziemię i ziarna owsa.

2. Odlicz 10 dni przed Wielkanocą i wysiej płytko ziarna do ziemi w doniczce.

3. Ustaw doniczkę na parapecie, zapewniając jej dostęp do światła i słońca.

4. Nawadniaj, nie dopuszczając do wysuszenia ziaren.

5. Ciesz się z każdego zielonego źdźbła, które wzrośnie.

6. W świąteczny poranek przystrój doniczkę i ciesz się ze spotkania z najbliższymi.

IMG_20150405_183551Do wzrostu zielonej grzywy z owsa trzeba około 10-12 dni. Jest zatem wystarczająco dużo czasu, aby kupić wszystkie niezbędne akcesoria, a potem wysiać owies. Następnie doniczkę wystawić na parapet i czekać na zieloną bujną czuprynę. Do wiosennej dekoracji wybieram owies, bo nie wydziela przykrych zapachów, jak w przypadku rzeżuchy. Jeżeli jednak chcecie w Wielkanoc cieszyć się wyglądem i smakiem rzeżuchy, wysiejcie ją 5-6 dni wcześniej. Najlepiej ziarna wysypać na talerz wyłożony gazą lub ligniną. Trzeba pamiętać o systematycznym nawadnianiu, utrzymując stały poziom wilgoci. Zbyt obfite zraszanie spowoduje, że ziarna zgniją.

W niedzielny wielkanocny poranek ustawiamy doniczkę z zielonym owsem na stół i ozdabiamy żywymi lub sztucznymi kwiatami, jajeczkami na patyku lub baziami. Zapewniam, że przy takiej dekoracji śniadanie będzie smaczniejsze.

Elżbieta Sandecka-Pultowicz

Jeżeli macie inne świetne pomysły napiszcie. Poniżej pole do komentowania. Zapraszam.

 

Comments

comments

Przekaż dalej

O autorze

Piszę od dawna i robię to z coraz większą przyjemnością. Ukończyłam ekonomię, ale życie pokierowało moją drogę zawodową w stronę dziennikarstwa, zarówno prasowego, jak i radiowego. Stanowi ono cały mój dorobek. Przez długi czas czułam się w tym zawodzie amatorką. Dzisiaj wiem, że to moje powołanie. Spełniam się pisząc na swoim blogu.

Dodaj komentarz