Wrap – sposób na młodych

0

Pod tym hasłem kryje się nieskomplikowane danie, którym można kulinarnie „rozbroić” i zachwycić każdego nastolatka i nie tylko. Tą pożywną przekąską wszystkie babcie na pewno zdobędą serca swoich wnuków, a i nieźle zaskoczą. Myślę, że mamy już dawno opanowały tę recepturę. Wrap jest świetnym pomysłem w sytuacjach, kiedy do naszych dzieci przychodzi grupa koleżanek i kolegów. Nawet, kiedy się tego nie spodziewamy.

Danie jest z pogranicza jedzenia typu fast food, uważanego za niezbyt zdrowe, ale wykonane w domowych warunkach jest świetnym i pożywnym posiłkiem, które można serwować niemal o każdej porze dnia. Może być podany równie dobrze na późne śniadanie, jak i obiad, a także kolację. Po wstępnym przygotowaniu składników można zaproponować, aby dzieciaki samodzielnie przygotowały sobie własnego wrapa. Trzeba tylko wygospodarować nieco wolnego blatu kuchennego i dużo serwetek.

Składniki:
– placki pszenne tortilla typu WRAPS (do kupienia w każdym większym supermarkecie)
– pierś z kurczaka pokrojona w plastry
– olej rzepakowy do podsmażenia
– jajko
– sól, papryka
– płatki kukurydziane (rozdrobnione tłuczkiem po wcześniejszym wsypaniu do woreczka)
– sałata lodowa
– pomidor
– sos czosnkowy lub gotowy sos typu TaoTao (np. o smaku słodko-pikantnym)
– w rozbudowanej wersji – kubek słonego jogurtu typu ayran w stylu tureckim.

  1. Pokrojone w plastry piersi kurczaka zamaczamy w roztrzepanym wraz z solą i papryką jajku, a potem panierujemy w pokruszonych płatkach kukurydzianych. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej, a kiedy jest gorący, smażymy kurczaka na złoty kolor. Po usmażeniu przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, aby odsączyć tłuszcz.
  2. Myjemy liście sałaty oraz pomidor, który kroimy w plastry. Przygotowujemy samodzielnie sos lub korzystamy z gotowego produktu.
  3. Na suchej patelni podgrzewamy z dwóch stron placek wrapa i przekładamy na talerz. Teraz można go posmarować ulubioną warstwą sosu, rozłożyć liście sałaty, potem kawałki kurczaka, a na koniec pomidora. Zawinąć w kopertę. Podawać z jogurtem typu ayran.

Warto wiedzieć, że placki wraps można mrozić, a kawałki smażonego kurczaka (wtedy mocnej przyprawiam ostrą papryką) można podawać samodzielnie, ewentualnie z dodatkiem sosu, co nazywam w domu „kurczakiem KFC”.

Comments

comments

Przekaż dalej

O autorze

Piszę od dawna i robię to z coraz większą przyjemnością. Ukończyłam ekonomię, ale życie pokierowało moją drogę zawodową w stronę dziennikarstwa, zarówno prasowego, jak i radiowego. Stanowi ono cały mój dorobek. Przez długi czas czułam się w tym zawodzie amatorką. Dzisiaj wiem, że to moje powołanie. Spełniam się pisząc na swoim blogu.

Dodaj komentarz