
Dietetyczna ryba po francusku
W okresie świąt bożonarodzeniowych tradycyjnie jemy ryby. Dobrze, aby znacznie częściej gościły na naszych stołach. Danie, które Wam zaproponuję zachwyci nie tylko smakoszy ryb, a także osoby, które się odchudzają. Delikatna ryba z porem, odrobiną czosnku duszona na białym winie jest doskonała na lekką kolację.
Ten przepis pochodzi prosto z Francji. Uwielbiam rozmowy z moją ciocią Marysią, która opowiada mi o najnowszych trendach kulinarnych, ale także sprawdzonych przepisach. Wiedza i wysoki poziom kulinarny Francuzów jest godny podziwu i naśladowania.
Tam nie sposób przygotować potrawy ze zwykłego ziemniaka lub cebuli. Trzeba znać różne gatunki, ich przeznaczenie i odpowiedni sposób przygotowywania. To właśnie we Francji hoduje się najdroższe ziemniaki na świecie La Bonnotte, których kilogram oscyluje w granicach 500 euro. Są hodowane na wyspie w Ilede Noirmoutier, a wyjątkowy smak nadają im słone wody Atlantyku oraz sposób przygotowania. Na cenę wpływa również ograniczona wielkość zbiorów i oczywiście duże zainteresowanie klientów.
Dzięki naszym rozmowom dowiedziałam się o różnych odmianach cebuli z prawdziwą królową na francuskich stolach, tj. szalotką, którą dusi się z brązowym cukrem i podaje jako wykwintny dodatek do mięs.
Wiele można by mówić o kuchni francuskiej, o której napisano miliony książek.Powróćmy zatem do skromnego dania, które możemy z powodzeniem podać na polskim stole.

Składniki:
– 2-3 filety z ryby (mogą być ze skórą, ale oczyszczoną z łuski) np. dorsz, sandacz,morszczuk,
– jeden por,
– 1-2 ząbki czosnku,
– masło,
– odrobinę oleju rzepakowego,
– przyprawy: sól, pieprz cytrynowy lub czarny, papryka czerwona, tymianek,
– koperek,
– opcjonalnie białe wino.
Na patelni(najlepiej z grubym dnem) z przykrywką rozgrzewamy olej i masło. Dodajemy pokrojonego w krążki pora, rozgnieciony czosnek i podsmażamy przez chwilę.Dolewamy odrobinę wina (ok. 1/3 szklanki), po jego wyparowaniu układamy filety rybne, oprószamy przyprawami i przykrywamy patelnię przykrywką.Dusimy ok. 7-10 minut. Wszystko zależy od grubości płatów ryby.
Najtrudniejszą sprawą w przygotowaniu tego dania jest odpowiednie uduszenie pora w taki sposób,aby nie był za twardy, ale jednocześnie niezbyt miękki. Powinien być al dente,czyli jędrny i o pięknej zielonej barwie. Przy problemach jelitowych i niestrawności można go dłużej poddusić.
Por króluje na francuskich stolach. Jest tam warzywem bardzo cenionym nie tylko ze względu na lekko piekący smak i ładny kolor, ale przede wszystkim właściwości zdrowotne. Doskonale oczyszcza organizm, dostarcza wielu witamin, ma działanie przeciwnowotworowe, jest stosowany do leczenia anemii i doskonały środek w odchudzaniu.
Smacznego!

