personal definition of health essay cover letter vs professional summary examples of cover letter for marketing manager montgomery county library homework help queen mary research proposal ferris bueller thesis bone remodeling case study deferring masters dissertation

Jajko na miękko – jak ugotować?

0

Niejedna pani domu ma z tym problem. Pragnąc osiągnąć perfekcję w tej dziedzinie, nie można obyć się bez zegarka. Mnie nawet z sekundnikiem bardzo trudno było osiągnąć idealny stopień ugotowania. Jajko pokonywało mnie niemal za każdym razem. Teraz mam niezawodny sposób. To ja trzymam je w garści!

timer_do_jajekZdarzało się, że trzy razy z rzędu gotowałam jajka, aby ich konsystencja zadowoliła, bardzo wymagającą w tym względzie, moją córkę. Uwielbia jajka ugotowane na bardzo miękko, z półpłynnym białkiem. Przyznam, że osiągnięcie ideału w tym względzie było dla mnie wręcz niemożliwe. Moje porażki wynikały z tego, że robiłam to „na oko”. Tu jednak nie ma miejsca na improwizację. Trzeba perfekcyjnie ustalić początek wrzenia wody i dokładnie odmierzyć dwie minuty. Cóż, dla wielu, to dość skomplikowana czynność…

Z pomocą przyszedł mi pewien gadżet, który w jednej chwili skrócił moje udręki i jajeczne porażki. Można go nabyć w supermarkecie, a kosztuje zaledwie ok. 13 złotych. Dla mnie jest bezcenny. Pozwala na ugotowanie jajka w sposób idealny, dlatego też częściej gości ono na moim stole. Ten kulinarny pomocnik może być niezbędny podczas zbliżającej się Wielkanocy, gdzie jajko jest królem świątecznego stołu.

Timer jajeczny – jak stosować:

  1. Włożyć do zimnej wody wraz z jajkami.
  2. Po zagotowaniu wody obserwować jego odbarwienie według oznakowania. Kreski pozwalają idealnie ugotować jajko na miękko, średnio lub twardo.
  3. Kiedy odbarwienie timera będzie pokrywało się z kreską oznaczającą pożądany prze nas poziom ugotowania, jajka włożyć na chwilę pod zimną wodę.
  4. Ustawić je w kieliszku do jajek.
  5. Delektować się smakiem, dodając sól lub majonez.

Smacznego!

jajko_na_mieekoWarto pamiętać, że gotowanie jajka na twardo nie może trwać zbyt długo, bo ze względu na zachodzące reakcje chemiczne (widać to po szarej obwódce na żółtku) jest ciężkostrawne i powoduje wzdęcia. Najbardziej przyswajalną formą jest jajko na miękko, ewentualnie podane po wiedeńsku. Nikogo nie muszę przekonywać, jak ważne jest w naszej diecie i ile zawiera cennych składników oraz minerałów.

Życzę więc zdrowych jaj!

 

Share.

About Author

Piszę od dawna i robię to z coraz większą przyjemnością. Ukończyłam ekonomię, ale życie pokierowało moją drogę zawodową w stronę dziennikarstwa, zarówno prasowego, jak i radiowego. Stanowi ono cały mój dorobek. Przez długi czas czułam się w tym zawodzie amatorką. Dzisiaj wiem, że to moje powołanie. Spełniam się pisząc na swoim blogu.

Leave a Reply