Inspiracje,  Kultura,  Zdrowie

Król serów na wiosennym stole

Z wiekiem coraz bardziej doceniam zmienność pór roku i cały czas uczę się korzystać z sezonowości, zwłaszcza w kuchni. Mistrzami w tym względzie są Francuzi, którzy potrafią cieszyć się i smakować żywność dostępną w określonym czasie. Właśnie trwa sezon na wyjątkowy ser kremowy Mont d’Or AOP dostępny tylko o tej porze roku. Urok tego produktu jest oparty na specjalnym procesie jego wytwarzania i opakowywaniu, które nadaje mu delikatnie leśny posmak.

Francja zawsze była w jakiś sposób obecna w moim rodzinnym życiu. Ta kultura przez lata przenikała dyskretnie do stylu życia, a przede wszystkim kuchni. Obecnie jestem blisko Francji, jak nigdy wcześniej. Moja córka w ramach Erasmusa przebywa właśnie w tym kraju, więc mam bardzo aktualny obraz codzienności, zwyczajów i filozofii życia mieszkańców znad Sekwany.

Jak czerpać z życia

Próbując wyrobić sobie zdanie o Francuzach trzeba doświadczać codzienności w dłuższym czasie, spotykać się z nimi, rozmawiać, bawić się, spędzać czas wolny, pracować, uczyć się i oczywiście jeść wspólne posiłki. Dzięki wnikliwym obserwacjom mojej córki mogę sobie stworzyć bieżący obraz życia ludzi z tego kraju.

Choć dotyka ich wiele różnych problemów, zaciekle walczą o swoje prawa i integralność, utrzymanie równowagi między pracą a czasem wolnym i jak żaden inny naród potrafią cieszyć się życiem. W porównaniu do nas są mniej zestresowani, uwielbiają spotkania towarzyskie, czerpać z piękna chwili, a przede wszystkim smakować potrawy.

Finezja na talerzu

Dobre jedzenie i wspólne posiłki są momentem kulminacyjnym każdego dnia, nie tylko od święta. Kuchnia francuska to rodzaj niezwykle rozległej wiedzy o daniach regionalnych, niuansach ich wytwarzania, pochodzenia, składu i umiejętności komponowania całych dań.

Tutaj nie ma przypadkowości. Z powodu walorów smakowych wskazane jest używanie konkretnych gatunków wyselekcjonowanych warzyw, owoców, mięsa, przypraw oraz oczywiście wina. Ogromne znaczenie ma także kolejność podawania potraw.

Francuzki w kuchni

Zróżnicowane i skrupulatnie skomponowane pod względem smakowym, kalorycznym i odżywczym dania są główną zaletą tej kuchni. Wyobrażacie sobie, że francuskie kobiety potrafią serwować je z wdziękiem na co dzień? Dla mnie to nieosiągalne wyzwanie.

Zainspirowana francuskimi opowieściami córki, postanowiłam, choć na chwilę przenieść się w świat obłędnych smaków. Mam sprawdzone miejsce do zakupów oryginalnych produktów francuskich. W delikatesach przy ul. Polnej w Warszawie zawsze można znaleźć coś wyszukanego, świeżego i… drogiego.

Król w otulinie świerkowej kory

Nie zawiodłam się i tym razem. W oko wpadł mi okrągły ser w sosnowym opakowaniu Mont d’Or AOP. Ten kremowy ser z niepasteryzowanego mleka krowiego jest dopuszczony do sprzedaży w ściśle określonym czasie. Wytwarza się go wówczas, kiedy zwierzęta żywią się głównie sianem, a więc od września do marca. Jest szczególnie popularny na przedwiośniu. Charakterystyczny smak nadaje mu także specjalny pasek z kory świerkowej owijany wokół.

Najlepiej podawać go na ciepło. Trzeba naciąć wierzch sera, dolać odrobinę białego, wytrawnego wina i piec w piekarniku przez około pół godziny w temperaturze 180 st. C. Opakowanie sera dobrze zabezpieczyć folią aluminiową, albo włożyć do żaroodpornego naczynia.

Najlepiej smakuje z chrupiącą bagietką. Można go smakować również z gruszką, orzechami włoskimi, ziemniakami w mundurkach lub długo dojrzewającą wędliną. Najwygodniej wyjadać go łyżeczką, bo jest dość płynny. Dopełnieniem całości będzie kieliszek schłodzonego wina. I wiosenna kolacja gotowa! Smacznego!

Łatwiej lekko pisać, niż lekko przejść przez życie, ale razem jest znacznie łatwiej. Zapraszam więc do wspólnej podróży przez codzienność. Znajdziecie tu chwilę wytchnienia, dużą dawkę optymizmu i wiele inspiracji. Pokazuję jak wielką moc ma siła pozytywnego myślenia, a także jak dostrzegać efekty uboczne trudnych decyzji i niesprzyjających zdarzeń.

Leave a Reply