Król serów na wiosennym stole
Z wiekiem coraz bardziej doceniam zmienność pór roku i cały czas uczę się korzystać z sezonowości, zwłaszcza w kuchni. Mistrzami w tym względzie są Francuzi, którzy potrafią cieszyć się i smakować żywność dostępną w określonym czasie. Właśnie trwa sezon na wyjątkowy ser kremowy Mont d’Or AOP dostępny tylko o tej porze roku. Urok tego produktu jest oparty na specjalnym procesie jego wytwarzania i opakowywaniu, które nadaje mu delikatnie leśny posmak.
Francja zawsze była w jakiś sposób obecna w moim rodzinnym życiu. Ta kultura przez lata przenikała dyskretnie do stylu życia, a przede wszystkim kuchni. Obecnie jestem blisko Francji, jak nigdy wcześniej. Moja córka w ramach Erasmusa przebywa właśnie w tym kraju, więc mam bardzo aktualny obraz codzienności, zwyczajów i filozofii życia mieszkańców znad Sekwany.
Jak czerpać z życia
Próbując wyrobić sobie zdanie o Francuzach trzeba doświadczać codzienności w dłuższym czasie, spotykać się z nimi, rozmawiać, bawić się, spędzać czas wolny, pracować, uczyć się i oczywiście jeść wspólne posiłki. Dzięki wnikliwym obserwacjom mojej córki mogę sobie stworzyć bieżący obraz życia ludzi z tego kraju.
Choć dotyka ich wiele różnych problemów, zaciekle walczą o swoje prawa i integralność, utrzymanie równowagi między pracą a czasem wolnym i jak żaden inny naród potrafią cieszyć się życiem. W porównaniu do nas są mniej zestresowani, uwielbiają spotkania towarzyskie, czerpać z piękna chwili, a przede wszystkim smakować potrawy.
Finezja na talerzu
Dobre jedzenie i wspólne posiłki są momentem kulminacyjnym każdego dnia, nie tylko od święta. Kuchnia francuska to rodzaj niezwykle rozległej wiedzy o daniach regionalnych, niuansach ich wytwarzania, pochodzenia, składu i umiejętności komponowania całych dań.
Tutaj nie ma przypadkowości. Z powodu walorów smakowych wskazane jest używanie konkretnych gatunków wyselekcjonowanych warzyw, owoców, mięsa, przypraw oraz oczywiście wina. Ogromne znaczenie ma także kolejność podawania potraw.
Francuzki w kuchni
Zróżnicowane i skrupulatnie skomponowane pod względem smakowym, kalorycznym i odżywczym dania są główną zaletą tej kuchni. Wyobrażacie sobie, że francuskie kobiety potrafią serwować je z wdziękiem na co dzień? Dla mnie to nieosiągalne wyzwanie.
Zainspirowana francuskimi opowieściami córki, postanowiłam, choć na chwilę przenieść się w świat obłędnych smaków. Mam sprawdzone miejsce do zakupów oryginalnych produktów francuskich. W delikatesach przy ul. Polnej w Warszawie zawsze można znaleźć coś wyszukanego, świeżego i… drogiego.
Król w otulinie świerkowej kory
Nie zawiodłam się i tym razem. W oko wpadł mi okrągły ser w sosnowym opakowaniu Mont d’Or AOP. Ten kremowy ser z niepasteryzowanego mleka krowiego jest dopuszczony do sprzedaży w ściśle określonym czasie. Wytwarza się go wówczas, kiedy zwierzęta żywią się głównie sianem, a więc od września do marca. Jest szczególnie popularny na przedwiośniu. Charakterystyczny smak nadaje mu także specjalny pasek z kory świerkowej owijany wokół.
Najlepiej podawać go na ciepło. Trzeba naciąć wierzch sera, dolać odrobinę białego, wytrawnego wina i piec w piekarniku przez około pół godziny w temperaturze 180 st. C. Opakowanie sera dobrze zabezpieczyć folią aluminiową, albo włożyć do żaroodpornego naczynia.
Najlepiej smakuje z chrupiącą bagietką. Można go smakować również z gruszką, orzechami włoskimi, ziemniakami w mundurkach lub długo dojrzewającą wędliną. Najwygodniej wyjadać go łyżeczką, bo jest dość płynny. Dopełnieniem całości będzie kieliszek schłodzonego wina. I wiosenna kolacja gotowa! Smacznego!