Inspiracje,  Uczucia,  Zdrowie

Kulinarna majówka

Pogoda sprzyja wypoczynkowi podczas tegorocznej majówki. Do czerwoności rozgrzewają się grille, długie kolejki ustawiają się w cukierniach i lodziarniach, tonami szkła zasypywane są warszawskie bulwary. Domatorzy też mogą sobie poszaleć. Oto moja kulinarna propozycja na majówkę.

Śniadanie syte, ale z odrobiną szaleństwa w stylu włoskim:
ser marcarpone z pesto pomidorowym i ostrą papryką zawinięte w parmeńską szynkę prosciutto, jajka ugotowane na półtwardo, pomidorki cherry, rukola i truskawki.

Obiad w stylu klasycznym:
pieczona polędwica wieprzowa marynowana w czosnku, sosie sojowym, pieprzu, ostrej papryce, cynamonie i kolendrze, ziemniaki z koperkiem oraz grillowana papryka (cząstki papryki piec w piekarniku ok. 15 min z funkcją grill, obrać ze skórki, pokroić i przyprawić oliwą z pestek winogrona i tymiankiem).

Delikatna kolacja:

tatar z łososia norweskiego z żółtkiem, czerwoną cebulką i ogórkiem kiszonym lub korniszonym.

I jeszcze najważniejsza kwestia, przygotowując każdą potrawę dodajcie szczyptę miłości i własnej inwencji. Jako uzupełnienie proponuję dobry humor (bez sięgania po kieliszek).

Życzę Wam cudownej majówki, bez względu jak ją spędzacie – w domowym zaciszu, w podróży, czy na spotkaniach z przyjaciółmi. Dobrej zabawy i wypoczynku!

Łatwiej lekko pisać, niż lekko przejść przez życie, ale razem jest znacznie łatwiej. Zapraszam więc do wspólnej podróży przez codzienność. Znajdziecie tu chwilę wytchnienia, dużą dawkę optymizmu i wiele inspiracji. Pokazuję jak wielką moc ma siła pozytywnego myślenia, a także jak dostrzegać efekty uboczne trudnych decyzji i niesprzyjających zdarzeń.

Leave a Reply