Zdrowie

Obiad na każdą okazję

Przetestowałam – to danie smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Nie jest skomplikowane. Wystarczy zapakować składniki do piekarnika i zarezerwować półtorej godziny. Taki obiad jest również doskonały dla osób, które nie przyswajają glutenu czyli chorują na celiakię.

To propozycja kulinarna doskonała na co dzień, ale także kiedy zaprosiliśmy gości. Wszystko można przygotować wcześniej, a piekarnik włączyć jak już do nas przyjdą. Nim się obejrzymy, obiad będzie gotowy.

Składniki:
– ziemniaki,
– przyprawy do ziemniaków: sól, rozmaryn
– olej rzepakowy
– pierś z kurczaka
– przyprawy do kurczaka: sól, papryka, pieprz, zioła prowansalskie, szczypta cynamonu

  1. Naczynie żaroodporne wyłożyć papierem pergaminowym (nie trzeba potem szorować), pokroić ziemniaki w cienkie plastry. Posypać solą i rozmarynem. Polać olejem i wszystko wymieszać. Wstawić do piekarnika i piec godzinę w 180 st. Po pierwszych 30 minutach pieczenia można ziemniaki wymieszać.
  2. Po godzinie położyć na wierzch pieczonych ziemniaków przygotowane wcześniej koperty z piersią kurczaka przyprawione solą, papryką, pieprzem, ziołami prowansalskimi, cynamonem i kroplą oliwy. Całość piec jeszcze przez pół godziny w tej samej temperaturze.
  3. Po upieczeniu wyłożyć na talerz ziemniaki, rozpakować z papieru upieczone piersi z kurczaka i dodać ulubioną surówkę (ja użyłam papryki konserwowej).

Smacznego! Miłego biesiadowania!

Łatwiej lekko pisać, niż lekko przejść przez życie, ale razem jest znacznie łatwiej. Zapraszam więc do wspólnej podróży przez codzienność. Znajdziecie tu chwilę wytchnienia, dużą dawkę optymizmu i wiele inspiracji. Pokazuję jak wielką moc ma siła pozytywnego myślenia, a także jak dostrzegać efekty uboczne trudnych decyzji i niesprzyjających zdarzeń.

Leave a Reply