Szybki i zdrowy obiad – łosoś w sosie cytrynowym
To jedno z moich ulubionych dań. Jest szybkie w przygotowaniu, proste i eleganckie. Można je podać gościom, albo urozmaicić codzienne obiady. W roli głównej łosoś z sosem cytrynowym i szpinakiem.
Kolory na talerzu bardzo ładnie się komponują. Wszyscy w moim domu uwielbiają tę potrawę, której przygotowanie zajmuje maksymalnie 30 minut.
Składniki:
– porcja łososia, może być ze skórą,
– łyżeczka oleju rzepakowego,
– sól i tymianek.
Sos cytrynowy:
– szklanka bulionu (niestety, z racji ograniczonego czasu, używam kostki knorra),
– 2 łyżki masła,
– łyżka mąki pszennej,
– sok z ½ cytryny i starta skórka cytrynowa,
– pieprz cytrynowy.
Dodatek:
– porcja mrożonych liści szpinaku,
– ząbek czosnku,
– sól i pieprz.
Aby ułatwić zadanie tym, którzy rzadko gotują, opiszę wszystkie czynności w kolejności, zapewniającej maksymalne skrócenie czasu przygotowania.
- Wstaw wodę do gotowania.
- Włóż do garnka (bez przykrywki) szpinak i mieszaj do momentu rozmrożenia.
- W naczyniu do zapiekania rozsmaruj olej, ułóż umytego i wysuszonego łososia, posyp solą i tymiankiem. Wstaw do piekarnika, grzanie góra i dół w temp. 180 st. na około 20 min.
- Umyj cytrynę, zetrzyj skórkę, przekrój cytrynę na pół i wyciśnij z niej sok.
- Zalej wrzątkiem w szklance bulion (pół kostki knorra) i zamieszaj.
- Teraz czynności muszą być wykonane szybko i jedna po drugiej. W drugim garnku roztop dwie łyżki masła, jeśli tylko pojawi się piana, wsyp łyżkę mąki i zamieszaj energicznie drucianą trzepaczką (ale nie taką na sprężynie). Wlej zaraz szklankę bulionu i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj sok i skórkę cytrynową. Wsyp odrobinę pieprzu cytrynowego. Zamieszaj i gotuj kilka minut, mieszając. Jeżeli sos wyda się wam za rzadki, dodajcie odrobinę mąki i ją zagotujcie. Jeżeli sos będzie za gęsty, dodajcie bulion lub gorącą wodę. W taki sam sposób przygotowuje się sos beszamelowy, ale zamiast bulionu używa się mleka. Gotowe!
- Dodaj do rozmrożonego szpinaku wyciśnięty ząbek czosnku, przypraw solą i pieprzem.
- Łosoś będzie zapewne już upieczony, więc wyłóż go na talerz. Polej sosem cytrynowym, wyłóż szpinak i ozdób plasterkiem cytryny.
Smacznego!
W wirze codziennych obowiązków nie zapominam o zdrowym posiłku. To kwestia mobilizacji i systematyczności. Wbrew pozorom ułatwia mi to cukrzyca męża, z którą zmagamy się od kilku lat. Musieliśmy bardziej przykręcić śrubę w kwestii diety. I nie jest tak strasznie, choć przyznam, że moje koleżanki z pracy niekiedy ze zgrozą patrzą na moje śniadania. Kiedy przypadkiem zrobiłam sobie pomiar wieku biologicznego okazało się, że mój organizm jest młodszy o 14 lat! Dodało mi to jeszcze większej motywacji.
Wprawdzie nigdy się nie widziałam w roli Praktycznej Pani Domu, ale moja przyjaciółka od dawna namawia mnie do pisania tekstów z tego gatunku. Nigdy nie garnęłam się do takich prac, ale prowadzenie gospodarstwa domowego najzwyczajniej mnie do tego zmusiło. Chyba dostrzegła u mnie spore zmiany i uznała, że moje zmagania kulinarne mogą być dla kogoś przydatne. Jeśli tak jest, kliknij lajka!
Elżbieta Sandecka-Pultowicz