personal statement for college travel and tourism genome editing research paper cover letter examples for kmart moving new house essay zoom cover letter essay industry in india my homework soundtrack is

Szybki i zdrowy obiad – łosoś w sosie cytrynowym

0

To jedno z moich ulubionych dań. Jest szybkie w przygotowaniu, proste i eleganckie. Można je podać gościom, albo urozmaicić codzienne obiady. W roli głównej łosoś z sosem cytrynowym i szpinakiem.

losos_w_cytrynieKolory na talerzu bardzo ładnie się komponują. Wszyscy w moim domu uwielbiają tę potrawę, której przygotowanie zajmuje maksymalnie 30 minut.

Składniki:
– porcja łososia, może być ze skórą,
– łyżeczka oleju rzepakowego,
– sól i tymianek.

Sos cytrynowy:
– szklanka bulionu (niestety, z racji ograniczonego czasu, używam kostki knorra),
– 2 łyżki masła,
– łyżka mąki pszennej,
– sok z ½ cytryny i starta skórka cytrynowa,
– pieprz cytrynowy.

Dodatek:
– porcja mrożonych liści szpinaku,
– ząbek czosnku,
– sól i pieprz.

Aby ułatwić zadanie tym, którzy rzadko gotują, opiszę wszystkie czynności w kolejności, zapewniającej maksymalne skrócenie czasu przygotowania.

  • Wstaw wodę do gotowania.
  • Włóż do garnka (bez przykrywki) szpinak i mieszaj do momentu rozmrożenia.
  • W naczyniu do zapiekania rozsmaruj olej, ułóż umytego i wysuszonego łososia, posyp solą i tymiankiem. Wstaw do piekarnika, grzanie góra i dół w temp. 180 st. na około 20 min.
  • Umyj cytrynę, zetrzyj skórkę, przekrój cytrynę na pół i wyciśnij z niej sok.
  • Zalej wrzątkiem w szklance bulion (pół kostki knorra) i zamieszaj.
  • Teraz czynności muszą być wykonane szybko i jedna po drugiej. W drugim garnku roztop dwie łyżki masła, jeśli tylko pojawi się piana, wsyp łyżkę mąki i zamieszaj energicznie drucianą trzepaczką (ale nie taką na sprężynie). Wlej zaraz szklankę bulionu i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj sok i skórkę cytrynową. Wsyp odrobinę pieprzu cytrynowego. Zamieszaj i gotuj kilka minut, mieszając. Jeżeli sos wyda się wam za rzadki, dodajcie odrobinę mąki i ją zagotujcie. Jeżeli sos będzie za gęsty, dodajcie bulion lub gorącą wodę. W taki sam sposób przygotowuje się sos beszamelowy, ale zamiast bulionu używa się mleka. Gotowe!
  • Dodaj do rozmrożonego szpinaku wyciśnięty ząbek czosnku, przypraw solą i pieprzem.
  • Łosoś będzie zapewne już upieczony, więc wyłóż go na talerz. Polej sosem cytrynowym, wyłóż szpinak i ozdób plasterkiem cytryny.

Smacznego!

W wirze codziennych obowiązków nie zapominam o zdrowym posiłku. To kwestia mobilizacji i systematyczności. Wbrew pozorom ułatwia mi to cukrzyca męża, z którą zmagamy się od kilku lat. Musieliśmy bardziej przykręcić śrubę w kwestii diety. I nie jest tak strasznie, choć przyznam, że moje koleżanki z pracy niekiedy ze zgrozą patrzą na moje śniadania. Kiedy przypadkiem zrobiłam sobie pomiar wieku biologicznego okazało się, że mój organizm jest młodszy o 14 lat! Dodało mi to jeszcze większej motywacji.

Wprawdzie nigdy się nie widziałam w roli Praktycznej Pani Domu, ale moja przyjaciółka od dawna namawia mnie do pisania tekstów z tego gatunku. Nigdy nie garnęłam się do takich prac, ale prowadzenie gospodarstwa domowego najzwyczajniej mnie do tego zmusiło. Chyba dostrzegła u mnie spore zmiany i uznała, że moje zmagania kulinarne mogą być dla kogoś przydatne. Jeśli tak jest, kliknij lajka!

Elżbieta Sandecka-Pultowicz

Share.

About Author

Piszę od dawna i robię to z coraz większą przyjemnością. Ukończyłam ekonomię, ale życie pokierowało moją drogę zawodową w stronę dziennikarstwa, zarówno prasowego, jak i radiowego. Stanowi ono cały mój dorobek. Przez długi czas czułam się w tym zawodzie amatorką. Dzisiaj wiem, że to moje powołanie. Spełniam się pisząc na swoim blogu.

Leave a Reply