Torcik bezowy
Sezon malinowy w pełni, więc szkoda z tego nie skorzystać. Na zbliżający się weekend sierpniowy mam dla Was propozycję torciku bezowego. Nie za wiele pracy, za to efekt jest imponujący. O smaku nie wspominając!
Taki deser na letni wieczór będzie idealny. Koniecznie trzeba wykorzystać to, że dostępne są nasze świeże, słodkie maliny. Podane w towarzystwie słodkiej bitej śmietany oraz chrupiącej, rozpływającej się w ustach bezy, smakują najlepiej. Warto poświęcić trochę czasu, aby mieć przynajmniej co wspominać w chłodne, zimowe wieczory. 🙂
Przepis zaczerpnęłam ze strony internetowej www.domowe-wypieki.pl
Składniki:
- 5 białek w temperaturze pokojowej
- szczypta soli
- 250 g cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu
- 1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 500 g schłodzonej, słodkiej śmietany 30% lub 36%
- ok. 500 g dowolnych owoców np. maliny, porzeczki, jeżyny, borówki, jagody
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 120°C (termoobieg).
- Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować dwa okręgi o średnicy 18 cm, zachowując odstęp między nimi.
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo cukier (to ważne, bo cierpliwość zostanie nagrodzona). Ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści i piana będzie sztywna i lśniąca. Na końcu, dalej ubijając, dodać sok z cytryny i skrobię ziemniaczaną.
- Ubitą pianę nałożyć łyżką na narysowane okręgi i delikatnie ją rozłożyć.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1,5 godziny. Po tym czasie uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. Beza powinna być chrupiąca z zewnątrz, a w środku miękka, piankowa.
- Śmietanę ubić na sztywno.
- Owoce umyć i osuszyć.
- Na talerzu ułożyć ostudzony blat bezowy, wyłożyć bitą śmietany i ułożyć owoce. Przykryć drugim blatem bezowym.
Według przepisu, tort można włożyć na chwilę do lodówki, ale mnie nigdy się to nie udało. Torcik zawsze znika od razu po przygotowaniu. J
Smacznego i miłego weekendu!