critical thinking and curriculum b.ed computer engineering personal statement examples thesis statements on business management interpretivist case study research paper topics about heart attacks essay my best friend class 2nd snap homework admin

Wiosenne śniadanie

0

Słońce coraz częściej świeci nad polskim niebem. Zakwitły już pierwsze wiosenne kwiaty, a to doskonała okazja, aby przestawić zimowe menu na letnie. Niech żywe kolory pojawią się również na naszych talerzach.

Dziś rozpoczyna się wiosna astronomiczna co oznacza, że dzień i noc trwają tyle samo, czyli dokładnie 12 godzin. Po równonocy, jutro, 21 marca br. przyjdzie wiosna kalendarzowa. Aura jakby wzięło sobie to do serca i też stara się dotrzymać kroku. Jest słonecznie i pogodnie. W Warszawie forsycje już szykują się do najpiękniejszego pokazu w roku. Lada moment obsypane kwiatami zaświecą na żółto na tle soczystej zielonej trawy.

W takich okolicznościach aż chce się wprowadzić wiosnę na nasze stoły. Mam dla Was wspaniałą propozycję śniadania lub kolacji z włoską nutą: szynkę prosciutto zawijaną z mascarpone, z dodatkiem jajek gotowanych, pomidorów koktajlowych, truskawek i rukoli.

Składniki do szynki zawijanej:
– kilka plastrów szynki prosciutto (moim zdaniem najlepsza, choć możecie eksperymentować z szynką hiszpańską i oczywiście polską),
– opakowanie marcarpone,
– 3-4 łyżeczki czerwonego pesto z suszonych pomidorów,
– przyprawy: pierz grubo mielony, ostra papryka,
– ewentualnie pół papryki grillowanej bez skórki (może być ze słoika, lubię tę z Lidla) lub mały kieliszek brandy.

Do miski włożyć mascarpone i pesto, dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem oraz ostrą papryką. Można dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę grillowaną lub mały kieliszek brandy. Warto wybrać jeden z tych składników, bo pasta będzie zbyt rzadka. Pastę wystarczy rozłożyć na szynce i zawinąć. To dość skomplikowana operacja, bo szynka prosciutto jest bardzo cienko krojona (każdy plaster jest oddzielony kawałkiem folii). Pomagam sobie przy zwijaniu nożem i nie przejmuję się jeżeli rulon jest trochę w nieładzie. Przy tego rodzaju szynce wygląda to jak artystyczne dzieło dobrego kucharza.

Obok rulonów szynki ułożyć na talerzu to, co lubimy. U mnie znalazły się połówki ugotowanych jajek, pomidory oraz truskawki. Całość posypać rukolą. Bukiet wiosennych kwiatów dopełni całości. Aż chce się żyć! Smacznego!

Share.

About Author

Piszę od dawna i robię to z coraz większą przyjemnością. Ukończyłam ekonomię, ale życie pokierowało moją drogę zawodową w stronę dziennikarstwa, zarówno prasowego, jak i radiowego. Stanowi ono cały mój dorobek. Przez długi czas czułam się w tym zawodzie amatorką. Dzisiaj wiem, że to moje powołanie. Spełniam się pisząc na swoim blogu.

Leave a Reply