Wiosenne śniadanie
Słońce coraz częściej świeci nad polskim niebem. Zakwitły już pierwsze kwiaty, a to doskonała okazja, aby przestawić zimowe menu na wiosenne. Niech żywe kolory pojawią się również na naszych talerzach.
Aura, jak to w kwietniu jest bardzo zmienna. Było kilka dni ciepłych, ale ostatnio doskwiera nam chłód. Na szczęście kwitną forsycje i fiołki, a tulipany już szykują się do najpiękniejszego pokazu w roku.
W takich okolicznościach aż chce się wprowadzić wiosnę na nasze stoły. Mam dla Was wspaniałą propozycję śniadania lub kolacji z włoską nutą: szynkę prosciutto zawijaną z mascarpone, z dodatkiem jajek gotowanych, pomidorów koktajlowych, truskawek i rukoli.
Kolorowy talerz
Składniki do szynki zawijanej:
– kilka plastrów szynki prosciutto (moim zdaniem najlepsza, choć możecie eksperymentować
z szynką hiszpańską i oczywiście polską),
– opakowanie marcarpone,
– 3-4 łyżeczki czerwonego pesto z suszonych pomidorów,
– przyprawy: pierz grubo mielony, ostra papryka,
– ewentualnie pół papryki grillowanej bez skórki (może być ze słoika, lubię tę
z Lidla) lub mały kieliszek brandy.
Do miski włożyć mascarpone i pesto, dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem oraz ostrą papryką. Można dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę grillowaną lub mały kieliszek brandy. Warto wybrać jeden z tych składników, bo pasta będzie zbyt rzadka. Pastę wystarczy rozłożyć na szynce i zawinąć. To dość skomplikowana operacja, bo szynka prosciutto jest bardzo cienko krojona (każdy plaster jest oddzielony kawałkiem folii). Pomagam sobie przy zwijaniu nożem i nie przejmuję się jeżeli rulon jest trochę w nieładzie. Przy tego rodzaju szynce wygląda to jak artystyczne dzieło dobrego kucharza.
Ciekawe dodatki
Obok rulonów szynki można ułożyć na talerzu to, co lubimy. U mnie znalazły się połówki ugotowanych jajek, pomidory oraz truskawki. Całość posypać rukolą. Bukiet wiosennych kwiatów dopełni całości. Aż chce się żyć! Smacznego!