Inspiracje,  Zdrowie

Szybki obiad z włoską nutą

Oryginalny obiad we włoskim stylu bez makaronu w 15 minut? Tak, ta propozycja jest wynikiem rozpaczy kulinarnej, jaka dopadła mnie pewnego dnia. Znacie te momenty, kiedy otwieracie lodówkę i próbujecie coś skomponować na bazie nielicznych składników. I tak powstał kurczak z pesto, suszonymi pomidorami i bazylią.

To danie można naprędce przygotować w tygodniu. Będzie też ciekawą propozycją na kolację dla gości. Z dodatkiem brązowego ryżu może byś podane osobom chorym na cukrzycę, a z dodatkiem kaszy jaglanej dla osób chorujących na celiakię czyli nietolerującym glutenu. Takie niuanse warto rozważyć, zwłaszcza kiedy zapraszamy gości. Unikniemy wówczas niezręcznej sytuacji wynikającej z faktu, że ktoś uczulony lub będący na diecie będzie siedział głodny.

Niestety, alergie pokarmowe dotykają coraz większej grupy ludzi i wielkim ukłonem w stronę gości będzie uwzględnienie tych kwestii podczas planowania menu. Oczywiście dotyczy to również dzieci. Organizując na przykład imprezę urodzinową trzeba wziąć pod uwagę nietolerancję pokarmową u niektórych dzieci. Uświadomiłam to sobie, kiedy jedna z moich koleżanek, mająca syna z celiakią, ubolewała jak chłopiec na takich spotkaniach męczy się, nie mogąc spróbować urodzinowego tortu. Ona sama zawsze przygotowuje na takie okazje dwa torty: dla dzieci zdrowych i uczulonych.

Wracamy do naszego błyskawicznego obiadu.

Składniki:
– pierś z kurczaka
– pesto czerwone
– kilka suszonych pomidorów
– przyprawy: bazylia, oregano, pieprz grubo mielony, ewentualnie ostra papryka.

  1. Jeżeli ma być zdrowo, to podgrzewamy bez tłuszczu garnek o grubym dnie i układamy pokrojoną w plastry pierś z kurczaka. Po dwóch minutach kurczak łatwo odchodzi od dna i obracamy na drugą stronę.
  2. Kiedy pierś z kurczaka zmieni kolor z różowego na biały, dodajemy 4 łyżeczki czerwonego pesto, wrzucamy kilka pomidorów suszonych z zalewy lub suchych. Posypujemy oregano, bazylią, pieprzem i papryką. Dusimy pod przykryciem około 15 minut. Jeśli będzie za gęste, dodajemy odrobinę przegotowanej wody. I już!
  3. Danie można podawać z pieczywem, ryżem, albo pieczonymi ziemniakami. Ziemniaki, jak na zdjęciu poniżej, należy wyszorować, oczyścić z oczek, nie obierać, pokroić w cząstki, wymieszać z olejem rzepakowym oraz przyprawami: solą, papryką ostrą i rozmarynem. Piec w 180 stopniach około godziny. Smacznego!

Łatwiej lekko pisać, niż lekko przejść przez życie, ale razem jest znacznie łatwiej. Zapraszam więc do wspólnej podróży przez codzienność. Znajdziecie tu chwilę wytchnienia, dużą dawkę optymizmu i wiele inspiracji. Pokazuję jak wielką moc ma siła pozytywnego myślenia, a także jak dostrzegać efekty uboczne trudnych decyzji i niesprzyjających zdarzeń.

Leave a Reply