Wielkanoc – dekoracja z owsa

0

Wielkanoc w tym roku wypada dość późno, bo 21 kwietnia. To dużo czasu na świąteczne przygotowania. Jeżeli planujecie dekorację z zielonego owsa, warto pomyśleć o tym kilkanaście dni wcześniej. Kiedy zasiać owies, aby ozdobił nasz stół wielkanocny?

IMG_20150405_183407Już teraz można przygotować ładną, kolorową doniczkę oraz woreczek ziemi. Trzeba kupić też najważniejszy produkt, czyli ziarna owsa. Można je nabyć w sklepach ogrodniczych, polecam w Warszawie sklep PGR Bródno przy ul. św. Wincentego na Targówku. Mieszkam nieopodal i bardzo lubię to miejsce. Możecie się tam zaopatrzyć we wszystkie akcesoria ogrodnicze typu narzędzia, folie, doniczki, a także kwiaty ogrodowe i domowe. Jest też stoisko z nasionami i cebulkami kwiatów. Wystarczy kupić 5-10 dkg ziarna, aby wystarczyło na piękną dekorację.

Ozdoba z owsa – sześć kroków

1. Przygotuj ładną doniczkę, ziemię i ziarna owsa.

2. Odlicz 10 dni przed Wielkanocą i wysiej płytko ziarna do ziemi w doniczce.

3. Ustaw doniczkę na parapecie, zapewniając jej dostęp do światła i słońca.

4. Nawadniaj, nie dopuszczając do wysuszenia ziaren.

5. Ciesz się z każdego zielonego źdźbła, które wzrośnie.

6. W świąteczny poranek przystrój doniczkę i ciesz się ze spotkania z najbliższymi.

IMG_20150405_183551Do wzrostu zielonej grzywy z owsa trzeba około 10-12 dni, więc owies trzeba posiać 9 lub 10 kwietnia 2019 r.  Jest zatem wystarczająco dużo czasu, aby kupić wszystkie niezbędne akcesoria, a potem wysiać owies. Następnie doniczkę wystawić na parapet i czekać na zieloną bujną czuprynę. Do wiosennej dekoracji wybieram owies, bo nie wydziela przykrych zapachów, jak w przypadku rzeżuchy. Jeżeli jednak chcecie w Wielkanoc cieszyć się wyglądem i smakiem rzeżuchy, wysiejcie ją 5-6 dni wcześniej. Najlepiej ziarna wysypać na talerz wyłożony gazą lub ligniną. Trzeba pamiętać o systematycznym nawadnianiu, utrzymując stały poziom wilgoci. Zbyt obfite zraszanie spowoduje, że ziarna zgniją.

W niedzielny wielkanocny poranek ustawiamy doniczkę z zielonym owsem na stół i ozdabiamy żywymi lub sztucznymi kwiatami, jajeczkami na patyku lub baziami. Zapewniam, że przy takiej dekoracji śniadanie będzie smaczniejsze.

PS Jeżeli macie inne świetne pomysły napiszcie. Poniżej pole do komentowania. Zapraszam.

 

Share.

About Author

Piszę od dawna i robię to z coraz większą przyjemnością. Ukończyłam ekonomię, ale życie pokierowało moją drogę zawodową w stronę dziennikarstwa, zarówno prasowego, jak i radiowego. Stanowi ono cały mój dorobek. Przez długi czas czułam się w tym zawodzie amatorką. Dzisiaj wiem, że to moje powołanie. Spełniam się pisząc na swoim blogu.

Dodaj komentarz