Pasztet drobiowy

0

Zawsze miałam problem, co zrobić z mięsa, które zostaje po ugotowaniu rosołu. Moja rodzina nie przepada za ciepłym, gotowanym kurczakiem. Robiłam więc często kurczaka w galarecie tzw. zimne nóżki. Mam teraz jeszcze jeden sposób – bardzo delikatny i aromatyczny pasztet drobiowy.

Chcąc przygotować takie danie najlepiej ugotować rosół drobiowo-wołowy, a pasztet będzie miał odpowiednią konsystencję i smak.

Na rosół potrzebujemy:

– kurczaka (bez piersi, tj. nóżki, skrzydełka i korpus)
– 30 dag wołowiny
– jarzyny: pół selera, duża marchew, pietruszka, cebula
– przyprawy: sól, pieprz, ewentualnie maggi, suszona lub zielona pietruszka

Na pasztet potrzebujemy dodatkowo:
– ok. 20 dag wątróbki
– jajko
– przyprawy: gałka muszkatołowa, świeżo zmielony pieprz, rozmaryn, tymianek

Po ugotowaniu rosołu wyjmujemy składniki, ochładzamy, a potem mięso oczyszczamy z kości i wszystko mielimy łącznie z warzywami. Podsmażamy krótko wątróbkę i ją również mielimy. Dodajemy surowe jajko i przyprawy. Wszystko mieszamy i przekładamy do blaszki typu keksówka wyłożonej pergaminem. Pieczemy w 190 st. przez około godzinę.

Pasztet po ostudzeniu trzeba bardzo delikatnie kroić. Dosłownie rozpływa się w ustach i zawiera bardzo mało tłuszczu (jeśli nie będziemy mielić skóry z kurczaka). Jest doskonały do kanapek i można go zamrażać.

Comments

comments

Przekaż dalej

O autorze

Piszę od dawna i robię to z coraz większą przyjemnością. Ukończyłam ekonomię, ale życie pokierowało moją drogę zawodową w stronę dziennikarstwa, zarówno prasowego, jak i radiowego. Stanowi ono cały mój dorobek. Przez długi czas czułam się w tym zawodzie amatorką. Dzisiaj wiem, że to moje powołanie. Spełniam się pisząc na swoim blogu.

Dodaj komentarz